اورولوژی زنان به عنوان یکی از شیوه های درمانی رایجی شناخته می شود که متخصص اورولوژی با بررسی وضعیت سیستم ادرار و مثانه فرد متوجه بیماری ها و مشکلاتی از قبیل انسداد دستگاه ادراری، بی اختیاری ادرار، بیماری تخریب مجاری ادرار (سنگ)، سرطان مثانه و … خواهد شد. در این بخش قصد داریم تا اطلاعاتی را هر چند به صورت مختصر اما مفید در خصوص ارولوژی زنان و مردان با شما خوانندگان عزیز و محترم به اشتراک بگذاریم؛ همراه ما باشید.
منظور از اورولوژی چیست؟
پزشکان از گذشته های دور تا به امروز همواره به بررسی وضعیت رنگ، بو و بافت ادرار انسان پرداخته و تلاش دارند تا به واسطه علائم و نشانه های غیر عادی در ادرار فرد از قبل حباب؛ خون و … به مشکلات سیستم مثانه و ادرار او پی ببرند. برهمین اساس اورولوژی بعنوان یکی از شاخه های تخصصی علم پزشکی است که در آن دکتر اورولوژیست بر روی رفع مشکلات سیستم دفع ادرار زنان و مردان تمرکز داشته و همچنین به درمان ارگان های تولید مثل مردان نیز می پردازد. پس همانطور که اشاره شد؛ اورولوژی زنان تنها مختص سیستم ادرار، مثانه و کلیه آن ها بوده و با دستگاه ژنیتال و تولید مثل سروکاری ندارد.
بنابراین اورولوژیست ها قادر هستند که هر نوع مشکلی را که برای سیستم ادرار که وظیفه ایجاد، ذخیره و دفع ادرار را برعهده داشته؛ تشخیص و درمان کنند.
متخصص اورولوژیست با چه اندام هایی سروکار دارد؟
همانطور که در تعریف سیستم مشخص است؛ زمانی که مجموعه از اجزا در قالبی بهم پیوسته و در راستای هدفی مشترک در کنار یکدیگر با نظمی خاص قرار گرفته باشند؛ ایجاد مشکل برای هر یک از آن ها در عملکرد دیگر اجزا نیز اختلال ایجاد خواهد کرد. بر همین اساس میتوان گفت که با توجه به سیستم بدن انسان تمامی اجزای تشکیل دهنده از قبیل دستگاه تولید مثل، مثانه، سیستم دفع ادرار و کلیه ها با هم ارتباط داشته و در صورت بروز مشکلی برای هر یک از اندام های سیستم ادراری تناسلی ممکن است که در عملکرد دیگر اندام ها و ارگان های بدن نیز اختلال شود. به طور کلی متخصص کلیه و دکتر اورولوژ بیشترین ارتباط را با بیماری های هریک از ارگان های زیر دارند:
کلیه ها
غدد آدرنال
بیضه ها
VAS و کیسه های منی
آلت تناسلی
اپی دیدیم
حالب هاف مثانه
پروستات
مجاری ادرار
نکته: همانطور که از نام ارگان ها مشخص است در اورولوژی زنان بیشترین تاکید بر وضعیت دستگاه تناسلی و ادراری بوده و هیچ اثر و نشانی از اندام های تولید مثل نیست.
جراحی اورولوژی زنان
اورولوژی زنان به عنوان شاخه ای از این علم پزشکی به شمار آمده که با تشخیص بیماری های سیستم ادرار فرد از طریق انجام برخی از آزمایشات نظیر آزمایشات ادرار و نمونه برداری، سیستوسکوپ؛ اورودینامیک، سی تی اسکن ، ام آر آی یا سونوگرافی به درمان مشکل او می پردازند. با توجه به نوع مشکل فرد و شرایط وخامت حال او ممکن است که به جراحی هایی باز یا بسته برای رفع انسداد، از بین بردن سرطان و ناهنجاری های مادرزادی سیستم دستگاه ادراری، سنگ مثانه و کلیه و … نیاز باشد. همچنین در خیلی از مواقع نظیر عفونت های مجاری ادرار، بیماری های منتقله از راه جنسی نظیر زگیل تناسلی و … تنها با مصرف دارو درمان خواهد شد.
از چه سنی باید به نزد متخصص اورولوژی زنان مراجعه کنیم؟
افراد در هر دوره از زندگی خود و در هر سنی که باشند ممکن است که برای درمان مشکلات ادراری خود به نزد یک متخصص اورولوژی مراجعه کنند. اما غالبا این علائم و نگرانی ها در افراد از سن 40 سالگی به بعد بروز پیدا می کند که برای درمان آن ها باید حتما آزمایشات خاص اولیه از بیمار گرفته شود. و با تشخیص پزشک نسبت به شیوه درمان آن اقدام نمود.
علائم هشدار دهنده برای مراجعه به نزد دکتر اورولوژیست
همانطور که اشاره شد وجود علائم و نشانه ها در وضعیت سیستم ادرار فرد نشان از وجود مشکلی در بدن او است از همین رو اگر بخواهیم در یک دسته بندی کلی به ذکر چند نمونه از مهمترین علائم و نشانه هایی که بانوان و آقایان به محض مشاهده آن باید به نزد یک پزشک ارولوژ مراجعه کنند؛ اشاره ای کوتاه داشته باشیم؛ می توان موارد ذیل را نام برد:
وجود خون در ادرار بجز دوره قاعدگی
نیازی فوری و مکرر به ادرار و یا شب ادراری
احساس درد و سوزش در ناحیه لگن، پهلو و کمر
احساس سوزش و ناراحتی به هنگام دفع ادرار
جریان ضعیف ادرار
و …